Blogg om bygg, industri, tillverkning och transport

Blogg om bygg, industri och transport

Kapslingar installerade och klara

- Posted in Industri by

Elektrikern har installerat nytt elskåp med kapslingar i plast

Vi bor i ett gammalt trähus med anor från tidigt 1900-tal. Nu har givetvis huset renoverats och uppdaterats över åren så det är inte originaldetaljer som är kvar.

Något som dock är gammalt i huset är proppskåpet. Vi har haft ett sånt där gammalt elskåp i metall med keramiska säkringar. Ja, jag vet, det är riktigt gammal och inte speciellt modernt. Men å andra sidan så fungerar ju den lösningen fortfarande så vi har inte känt något behov av att installera ett nytt elskåp bara för den sakens skull.

Men för några månader sedan så började propparna att gå oftare och oftare så till slut fick vi be en elektriker komma ut och titta på det. Han kollade elskåpet, det var det inget direkt fel på sa han. Men sen började han kolla elkablarna och då såg han att de var riktigt gamla, säkert från 50-talet så de hade helt enkelt börjat vittra sönder och det är inte speciellt säkert så han sa att vi nog behövde dra ny el i huset. Om vi inte hade gjort det så fanns risken att det skulle kunna starta en brand, propparna ska ju bryta strömmen om det blir en överbelastning med de stoppar ju inte en brand som startat på grund av för gamla elkablar.

I och med att han skulle dra ny el i huset så passade vi även på att uppdatera elskåpet till ett mer modern snitt där säkringarna sitter i en kapsling med vipp-säkringar så när en säkring löses ut är det bara att slå på den igen och sen fungerar allt som det ska. Det är helt klart ett bättre sätt än det gamla där man hela tiden måste ha ett lager med säkringar hemma.

Elektrikern berättade att han köpte installationsmaterial och kapslingar av ett svenskt företag som heter Encitech. Jag hade aldrig hört talas om det företaget tidigare så jag gick in på deras hemsida för att se vad de håller på med (tycker det är intressant att se vad svenska företag säljer). De hade mycket installationsmaterial och, kåpor, kablar och mycket mer. Nu är jag ju inte i installationsbranschen men jag tyckte ändå att det var intressant att jag inte hade hört talas om det här företaget tidigare då de funnits länge och verkar vara ganska stora på installationsmaterial.

Hur som helst, numera fungerar vår el perfekt här hemma och nästa gång en säkring löses ut så behöver jag bara gå till elskåpet och slå på säkringen igen och sen är saken biff.

Olika kapslingar