Blogg om bygg, industri, tillverkning och transport

Blogg om bygg, industri och transport

Arbete på väg

- Posted in Transport by

Kurs inom arbete på väg

Ännu en gång är det dags. Det är dags för mig att förnya mitt certifikat i arbete på väg. Senast jag gjorde det var för fem år sedan om jag inte minns fel. Då utförde jag en kurs inom arbete på väg på plats. Det som är så bra är att jag har hittat en onlinekurs i arbete på väg, så jag slipper gå till där kursen hålls och jag kan enkelt och bekvämt utföra det hemma.

Kursen i arbete på väg finns i olika moduler som det heter. Vilken modul man ska göra beror på vad man behöver, jag behöver göra en komplett kurs inom arbete på väg för alla certifikat har gått.

Vad går man igenom i en kurs i arbete på väg? Oftast handlar det vägsäkerhet och hur man blir uppmärksam i sitt arbete. Det handlar om väghållningsfordon och hur man handskas med skyltar, beteende, och mycket mer.

Jag gick min onlinekurs i arbete på väg hos skandinaviens entreprenadutbildningar. Det är en relativt nystartad utbildningsplattform. Lärarna är erfarna inom branschen och är mycket lyhörda och kunniga, vilket jag anser vara det viktigaste. Även om jag har gått utbildningen förut så är det mycket som ändras och det är viktigt att man håller sig uppdaterad till trafikverkets senaste krav. Därför är det viktigt att lärarna i kursen inom arbete på väg kan svara på ens alla frågor.

Efter att jag köpte kursen så kan jag utföra den när jag vill, och jag behöver inte ta ledigt från jobbet vilket är väldigt smidigt. Det tog mig 3 veckor tills jag fick mitt nya certifikat inom arbete på väg och nu är det ett tag innan jag behöver göra det igen. Men jag kan verkligen rekommendera denna onlinekurs i arbete på väg då den har hjälpt mig mycket. Det har aldrig varit enklare att ta sitt certifikat i arbete på väg!

Återvinning av katalysator

- Posted in Transport by

Återvinning av katalysatorer för miljöns skull

En katalysator gör om de skadliga ämnena i bilens avgaser till vatten och koldioxid. Genom denna omvandling försvinner upp till 95% av alla skadliga ämnen från avgaserna, vilket gör katalysatorn till en väldigt viktig del för bilen och miljön.

År 1989 införskaffades en lag om att alla bilar ska ha just en katalysator. Om dessa inte skulle finnas skulle det innebära att avgaserna hade innehållet väldigt höga värden av kolväten, kväveoxider och kolmonoxid, vilka alla är oerhört skadliga för miljö och natur. Eftersom nedfall av surt regn skulle ha inneburit hög skada för både djur och människor är det viktigt att katalysatorn på din bil fungerar som den ska. Vid minsta tecken på att den inte gör sitt jobb som den ska är det bra om du låter en verkstad titta på katalysatorn och byter ut den mot en fungerande om det skulle behövas.

Vad händer med använda katalysatorer?

Använda katalysatorer innehåller ädelmetaller. Det är därför viktigt att dessa tas hand om på rätt sätt så att de inte släpps ut i naturen där de orsakar stora skador för miljön. Ytterligare en anledning till att återvinna katalysatorer är att ädelmetaller som platina, palladium och rodium är sällsynta och det kostar både energi och pengar för att utvinna dessa på nytt. Eftersom det går åt betydligt mindre energi att återvinna dom, finns företag som specialiserar sig på att samla in återvinna katalysatorer. Att sälja sina använda katalysatorer innebär också att du kan tjäna en hel del pengar, då företagen betalar bra för att ta han om dom åt dig.

Är du medveten om att din katalysator börjar bli gammal eller inte fungerar som den ska, bör du därför vända dig till en firma med gott rykte som erbjuder att köpa katalysatorn av dig. Många firmor erbjuder även att komma ut till dig och hämta upp katalysatorn, vilket gör det till en bra affär för både dig och miljön.

Kevins katalysatorer köper din katalysator för återvinning

Arbete på väg online

- Posted in Transport by

Spännande med arbete på väg

Som ni alla vet har jag börjat jobba inom bygg och anläggningsarbete. Det är ett hektiskt jobb med mycket ansvar och ingen dag är den andra likt. Jag tycker ju stora fordon och att se när jobbet blir gjort! Mindre kul är att jobba på vintern då det är kallt och tidiga morgnar i mörkret är påfrestande. Men att jobba med väghållningsfordon är så himla kul så det är värt det! Att arbeta på väg är lite som att vara vägens riddare. Det är jag som föregår med gott exempel och det krävs extremt mycket kunskap inom området då jag måste ha stenkoll på trafikregler, mer koll än vad andra trafikanter har. Detta kan också göra jobbet farligt. Bilar kör snabbt på motorvägar och det gäller att ligga steget före och kunna se risker i förväg. De farligaste riskfaktorerna inom trafiksäkerhet kan vara ouppmärksamhet, för hög hastighet, låg ålder och trötthet. Därför gäller det att hålla sig uppdaterad inom trafikverkets senaste krav.

Jag och min kollega gick en kurs på skandinaviens entreprenadutbildningar inom arbete på väg. Det är en onlinekurs som man kan göra vart man vill och när man vill. Så smidigt! När man slutfört kursen får man också ett kompetensintyg, eller certifikat som det så fint heter. Arbete på väg online är en kurs som följer trafikverkets senaste krav och är obligatorisk om man ska arbeta med väghållningsfordon eller annan vägarbete. Det finns olika nivåer på kursen beroende på vilket typ av arbete man ska utföra. Jag tog alla 3, alltså 1.1 - 1.3. Men min kollega gjorde bara 1.1 och 1.2. Kursen inom arbete på väg har en giltighetstid på ca 5 år. Jag är iallafall supernöjd med min distanskurs och nu kan jag börja jobba med arbete på väg på riktigt.

enter image description here

Specialtransporter

- Posted in Logistik by

Behövde hjälp med en specialtransport

Jag och min sambo har länge funderat på att skaffa oss ett Attefallshus som vi kan ha på tomten bakom vårt hus. Tanken har varit att vi skulle kunna använda oss av det som en hobbylokal där min sambo kan måla och jag kan spela gitarr och hålla på med musik utan att störa resten av familjen. Nackdelen med att bygga ett nytt Attefallshus är att det är ganska så dyrt. Både i materialkostnader mätt och i arbetskostnader mätt. Jag har därför letat efter annonser på nätet för att se om det finns någon som vill sälja ett befintligt Attefallshus eller som räknas som ett Attefallshus. Jag tänkte att det borde vara billigare att köpa ett begagnat än att bygga nytt med allt vad det innebär.

Efter att ha letat på blocket och andra säljsidor under säkert ett halvårs tid så hittade jag till slut en person som ville sälja sitt Attefallshus. Personen i fråga bor i Jönköping vilket är en bit från där vi bor (Falkenberg) så även om priset var bra jämfört med att bygga nytt så uppstod ju frågan hur man löser det rent praktiskt. Det är ju inte direkt så att man kan åka till närmsta mack och hyra ett släp när man ska frakta ett helt hus!

Jag kolla runt lite på nätet efter företag som utför transporter och hittade till slut ett företag som finns här i Falkenberg som utför specialtransporter. Jag ringde till dem och berättade vad jag behövde hjälp med och det var inga problem att lösa detta. De var tydligen vana att utföra diverse specialtransporter och hade kört husmoduler tidigare.

När jag väl visste att det gick att ordna transport av Attefallshuset så åkte jag och min sambo till Jönköping för att titta på huset och det såg fint och välbehållet ut. Efter att vi hade kommit överens om priset och affären var klar så kontaktade jag företaget i Falkenberg och bad att de skulle boka in en transport av vårt nyinköpta hus.

Om allt går som det ska så kan vi förvänta oss en leverans i slutet av nästa vecka!

Enkelt att beställa specialtransporter

Fordonstransport av bil

- Posted in Transport by

Fordonstransport i Sverige

Fick hjälp med fordonstransport av bil

Jag köpte ett riktigt renoveringsobjekt till bil för två veckor sedan.

Jag gillar att meka med bilar och har köpt, rustat upp och sedan sålt ett par bilar genom årens lopp. Det är mest en hobby för mig, jag gillar som sagt att meka och om jag i slutändan kan få tillbaka några kronor på alla timmar jag lagt ner och alla delar som jag köpt så är väl det helt okej.

Hur som helst, för två veckor sedan så hittade jag ett intressant objekt uppe i Dalarna. Det var en Volvo v70 från 2015 som hade en del problem och ägaren var trött på att hålla på att fixa saker och ting hela tiden så han kunde tänka sig att sälja den billigt.

Den hade inte gått så farligt långt för att vara en Volvo, endast 13 000 mil, vilket inte är så mycket för den typen av bil.

Jag pratade med säljaren och bestämde mig sen för att åka dit och kika på bilen lite närmare. Det var en del småfel som behövde fixas till samt två lite större saker. Dock inget som var över min förmåga att fixa till.

Så efter lite förhandlande av priset så kom vi överens till slut och jag stod ännu en gång som ägare till en bil som behövde fixas till.

Eftersom jag bor rätt långt ifrån Dalarna och bilen var avställd och inte körduglig så behövde jag hjälp med transport av min bil. Jag hade för all del kunnat hyra ett släp och köra ner bilen själv men jag var inte speciellt sugen på att köra i 10 timmar med en bil på släp, det gick väl an när man var yngre men numera är jag inte intresserad av såna äventyr.

Jag ringde Axess Logistics och bad de anordna en fordonstransport åt mig och det löste de utan problem och i början på veckan så levererade de bilen till mig.

Nu är det med andra ord dags att dra på sig blåstället och börja skruva på ännu en bil.

Styckegods

- Posted in Transport by

Viktigt med en lösning för att skicka styckegods

Vårt företag säljer fysiska produkter (maskiner) och våra kunder är främst företag men även en del privatpersoner.

I 99 fall av 100 så väger våra dagliga leveranser under 1 000 kg vilket innebär att de beställningarna vi skickar räknas som styckegods (gränsen går vid 1 000 kg, går det över det så räknas det som partigods). Det innebär att vi behöver ha en bra samarbetspartner som har rätt pris och rätt service när det kommer till just styckegods. Det är sällan (typ aldrig) som vi kan fylla en hel lastbil själv med utleveranser vilket gör att vi inte kan förhandla fram priser för större volymer så som partigods.

En annan viktig del (utöver priset) är naturligtvis att företaget som sköter leveranserna kan leverera till hela Sverige då vi har kunder över hela vårt avlånga land samt att det är rimliga leveranstider.

Nu har vi ju främst företagskunder så ett par dagars leveranstid är inte ett stort problem, det är värre om man har privatkunder som förväntar sig leverans dagen efter att de har lagt en beställning.

Vi har sedan slutet av förra året ett samarbete gällande frakt av styckegods med ett företag som heter Transportcentralen. De finns i Halmstad (och Falkenberg tror jag) och de är en del av OnRoad så de har kör på över 100 linjer över hela Sverige.

Det gör att vi kan leverera ut våra produkter till kunder i hela Sverige på max ett par dagar efter att en beställning är gjord. Än så länge så har vårt samarbete fungerat utmärkt, leveranserna kommer fram i tid och det har inte varit några problem med att beställa transport eller liknande.

Just logistikbiten är en väldigt viktig del av affärsverksamheten när man säljer fysiska produkter och det är viktigt att den delen fungerar och är kostnadseffektiv. Många gånger så är det just leveranserna som avgör siffrorna på sista raden när man säljer fysiska produkter och det känns som att vi har hittat en bra lösning som passar oss.

Smidigt att skicka styckegods med Transportcentralen

Byggmästare Öckerö

- Posted in Ingen kategori by

Vi ska renovera köket

Efter många om och men har jag bestämt mig för att renovera köket i vår sommarstuga. Jag och min syster som jag äger huset med har vänt och vridit på varenda krona och nu har vi äntligen en budget för att åstadkomma det vi vill. Vi vill ha ett enkelt och modern kök med svenskt trä och råvaror. Vårt hus på vackra Öckerö har så mycket potential och jag tror köket är en bra start att börja på. Jag har varit kontakt med en byggmästare i Öckerö som kan hjälpa oss. Hon kommer över till oss imorgon för att se över köket. Det jag uppskattar är att det är en lokal byggfirma i Öckerö som verkligen värderar kulturarv och hög kvalité av varor och material. En sak som jag tänkt på är att de är otroligt professionella, lyhördiga och noga. Det känns lite läskigt när man ska låta någon annan ska utföra arbete i sitt hem. Man har ju läst om många oseriösa byggare. Men denna byggmästaren har jag stort förtroende för och de har över 30 år i branschen.

Om det är något som jag vill ha så är det en köksö och öppna ytor. Det finns en del byggare här i Öckerö och i närheten men de jag har fastnat för mikael andersson bygg AB. De vet precis hur jag tänker och lyssnar på mina krav. Sen är det också viktigt att budgeten hålls, både för arbete men också material. Allt sånt ska vi gå igenom när byggmästaren kommer. Har ni några tips på hur ni tycker jag ska ha det? Lämna isåfall gärna en kommentar, vore kul att höra vad ni tycker! Hursomhelst ser jag fram emot min renovering här på underbara Öckerö!

Detta är vårt nya kök i Öckerö

Ledstaplare

- Posted in Transport by

Ledstaplare - Allt du behöver veta

Funderar du på att köpa eller hyra en ledstaplare? Utbudet av ledstaplare är stort och varje modell kommer med olika egenskaper och fördelar. Det kan vara förvirrande att veta vilken man ska välja, och eftersom dessa är dyra maskiner som kan göra arbetet lättare, eller förstöra en lagerbaserad verksamhet, är beslutet viktigt. Ta reda på vilka dina behov är, vilken storlek ditt företag och lager är och vad din budget är, läs vidare för att ta reda på vilken typ av ledstaplare som passar dig bäst.

Vad är en ledstaplare?

En ledstaplare är ett fordon som används för att lyfta, flytta och stapla pallar. Om ett lager eller en arbetsplats har travar med pallar, så kommer det att finnas en staplare i lokalerna. Staplare är ett alternativ till traditionella gaffeltruckar då de både kan lyfta och flytta, och de är ett bättre val än gaffeltruckar då de är mindre krångliga och lättare att manövrera.

Ledstaplare är mycket bättre än hydrauliska staplare eftersom de kan lyfta större laster och kräver mycket mindre styrka vid hantering. De eliminerar också alla säkerhetsproblem eftersom att trycka på en knapp är mycket mindre farligt än att lyfta upp pallar manuellt.

Elektriska ledstaplare är ett mycket bättre val än bensin- eller dieseldrivna maskiner och går om dem på marknaden. De är mycket effektivare och mycket bättre för miljön än fossilbränsledrivna maskiner. En litiumjon staplare är ännu mer effektiv och miljövänlig jämfört med en modell driven på bly syra. Letar du efter en eldriven ledstaplare? Kolla in detta företaget jag hittade som säljer och hyr ut ledstaplare.

Vad är användningen av en Ledstaplare?

E-handeln blir större för varje år. Nästan 20 % av all shopping görs nu online och detta kommer att fortsätta i framtiden. Det innebär att lagren måste vara större för att lagra fler produkter och det utrymme som finns måste användas effektivt. Pallar kan staplas upp till 13 meter höga i vissa lager så det behövs en elektrisk staplare, eftersom att flytta dessa manuellt skulle vara omöjligt. Pallstaplare är perfekta för lager, byggmiljöer och förråd. De kan användas för att flytta pallar med cement, kakel och andra tunga byggmaterial. De är idealiska för att flytta tunga lådor och få upp pallar till höga ställen för bekväm och effektiv förvaring. De kan också användas för att snabbt hämta lagervaror åt kunder. Detta innebär att du kan ha en butik kopplad till ditt lager för att betjäna kunder i mötet såväl som online, vilket ökar din verksamhet och din vinst.

Vilka är fördelarna? Staplare kan ge många fördelar för ditt företag. Läs vidare för att ta reda på varför en av dessa lastbilar inte bara kan spara tid och pengar utan också ge dig många andra fördelar.

Ekonomiskt och miljövänligtElektriska tackers kräver inte fossila bränslen som diesel eller bensin vilket gör dem extremt miljövänliga. Li-jondrivna fordon är bättre än blysyradrivna. De har lättare batterier som inte kräver något underhåll och är mycket snabba att ladda, vilket gör ytterligare besparingar på dina elräkningar.

Om du använder en manuell hydraulisk pallyftare löper du risk för skador. Att använda en av dessa maskiner kan orsaka påfrestning eller till och med allvarlig skada din rygg, axlar, ben, armar, ryggrad och leder. En ledstaplare eliminerar alla dessa problem, vilket innebär att dina arbetare löper mindre risk att skadas och du löper mindre risk för dyra rättstvister. Pallstaplare sparar också tid. Att stapla många pallar genom att använda manuell utrustning som remskivor för att transportera pallar och hydrauliska lyftare att stapla tar mycket längre tid än att använda en effektiv, batteridriven elektrisk lyftare.

Hyr eller köp en ledstaplare från Kranpunkten

Styckegods

- Posted in Transport by

Vi ska börja skicka mer styckegods

Nu när e-handel är det hetaste som finns så kan man lätt tro att allt som skickas är mindre paket eller påsar med kläder. Visst, många försändelser är naturligtvis mindre paket och kläder säljer väl som aldrig förr online och de skickas nästan jämnt i påsar.

Vi säljer dock våra produkter till andra företag (B2B) och våra försändelser är större än en e-handelspåse med kläder. Alla företag har ju påverkats på ett eller annat sätt av Corona och vårt företag har (som tur är) påverkats positivt och vi har fler större beställningar nu än innan Corona.

När vi skickar ut en beställning till våra kunder så brukar de ofta ligga på en snittvikt på 280 kg. Det gör att vi behöver skicka våra produkter som styckegods på pall.

Termen styckegods är ganska bred och det som definierar vad som är styckegods är väl egentligen vikten. För att en försändelse ska klassas som styckegods så får det max väga 1 000 kg. Väger det mer än så klassas det som partigods istället.

Vårt företag ligger i Hallands län, typ mellan Halmstad och Båstad men längre inåt landet och inte så nära kusten.

Efter att ha letat efter en samarbetspartner som kan hjälpa oss att skicka styckegods primärt till mellersta delarna av Sverige där de flesta av våra kunder finns så hittade jag ett transportföretag som ligger i Halmstad.

De heter Transportcentralen och är en del av OnRoad så de har tillgång till flera terminaler i Sverige och kör många linjer. När jag kontaktade dem så fick jag en väldigt positiv bild av företaget. De var trevliga att prata med i telefon och svarade på alla frågor jag hade.

Det kanske kan tyckas vara en petitess men jag tycker att det personliga bemötandet är viktigt när man ska göra affärer och samarbeta över tid.

I slutet av denna vecka så ska vi skicka vårt första styckegods med Transportcentralen och den beställningen ska gå till en kund i Borås.

Skicka styckegods med Transportcentralen

Plattstång aluminium

- Posted in Industri by

Så här används plattstänger av aluminum

Aluminium är en fantastisk metall som har haft stor inverkan på modern industri. Dess mångsidighet och anpassningsförmåga gör att den kan användas i många användningsområden, det är mer kostnadseffektiv och med större hållbarhet än många andra material. Oavsett vilken produkt eller jobb du utför, finns det troligen en aluminiumlegering som är rätt för dig.

Plattstång i aluminium har en plan och rektangulär yta – vilket gör den extremt mångsidig för en mängd olika projekt. Här är fyra viktiga användningsområden för plattstång aluminium:

1. Stomkonstruktion Plattänger av aluminum skärs lätt till längd och borras eller svetsas på plats för ramverk. Eftersom metallstänger är hållbara och kan hålla konstruktionens vikt, används de ofta för detta ändamål.

2. Byggstöd Dessa stänger är grundläggande för byggmaterial. De används vanligtvis i olika byggställningar, steg hängare, grind spärrar, ventilationssystem, garagedörrar och värmeelement.

3. Förbättringar och tillägg Plattstång aluminium används inte bara under byggskedet, de kan användas efter konstruktion för att förstärka befintliga strukturer. stängerna skärs lätt och formas för att passa, ersätta eller stödja material som redan finns på plats.

4. Industriella konstverk Platta aluminiumstänger är ett populärt val för industri-konstnärer och hantverkare som arbetar med storskaliga industriella föremål – framför allt statyer. Platta stänger är formbara och extremt robusta när de väl har smidits.

[Många produkter][2] som används i vardagen är tillverkade av aluminium, mestadels olika typer av förpackningar. Att återvinna aluminium är enkelt, och det tar bara fem procent av energin som behövs för att skapa. Eftersom det är så lätt att återvinna, används nästan 75 procent av allt aluminium som någonsin producerats fortfarande idag. Det kallar jag miljövänligt!